dinsdag 31 maart 2015

Recht Op Recht maat 104

Recht op Recht is mijn eerste kledingstuk wat ik op de naaimachine gemaakt heb! Wegens zwaar tijdgebrek ging het maken van dit project in etappes.

En hoewel ik normaal gesproken heel erg van recht houd en ook heel nauwkeurig RECHT werk bij het scrappen, heb ik daar bij het werken met stof wat meer moeite mee. Daarom besloot ik al meteen om de patroondelen eens op ruitjespatroonpapier te tekenen:


Het tekenen en knippen van de patroondelen verliep zeer vlot. Dat beloofde veel goeds!
Maar toen...stap 1.....de mouwen maken. Het was nog net geen abracadabra, maar laat ik het maar houden op gebrek aan inzicht en gebrek aan ervaring. Maar met een beetje hulp van bereidwillige ' collega's' binnen de Facebookgroep lukte het.

De hoeken maken, stap 7 en 8, ging goed! Mede dankzij de tips die ik eerder al hier op het blog gelezen had.

Stap 12 en 13 was even heel vaak heel goed lezen en vooral heel goed naar de plaatjes kijken en voor de zekerheid nog maar een keer de Facebookgroep raadplegen, (bij het tipsy tasje vorige maand had ik immers zoveel los moeten tornen; dat wilde ik nu niet nog een keer), maar ook dat lukte.

Toen kwam ik bij stap 20 en 21....knoopsgaten maken en knopen aanzetten. Nog nooit gedaan. En omdat ik om me heen al van veel mensen hoorde dat dat een ellende is, en in het boek ook al een tip gegeven wordt hoe je het kunt omzeilen, was ik daar wel huiverig voor. Dus eerst maar eens op Youtube een filmpje bekeken en daarna op een proeflapje een probeerseltje gemaakt. Dat ging verrassend vlot. Toen dus ook maar meteen 'real life' op mijn Recht op Recht en jawel hoor... geen probleem. De ellende rondom het maken van knoopsgaten die anderen vaak beschrijven, begrijp ik dus niet :-)       Ik koos er trouwens voor om aan elke kant slechts 1 knoop te bevestigen. Het hoofdgat was groot genoeg en ik vond het shirtje daardoor net iets vlotter eruit gaan zien.

Stap 22...mouwen bevestigen. Het staat er zo simpel. en toch heeft het me bijna twee uur puzzelen gekost voordat ik snapte hoe het nou echt moest! Gelukkig zat het niet vast maar zag ik al voordat ik de naaimachine zijn werk ging laten doen, dat de manier waarop ik bezig was nooit goed kon zijn. Dus bleef ik maar puzzelen en puzzelen. Tot dat ik 'OPEENS'  wel zag hoe het moest en toen was het zo gepiept.

Het afwerken van de ondernaad met elastiek en lint vormde geen probleem.

Onze dochter van 3 heeft het proces vaak gevolgd. Ze kwam vaak even informeren of haar shirtje al klaar was. Gelukkig was ze zeer vereerd met het eindresultaat en ook ik ben trots op mezelf dat ik wederom een missie succesvol heb volbracht.1 opmerking:

Leuk dat je een berichtje achterlaat!