vrijdag 1 maart 2013

Jos' recepten voor maart


Het is alweer maart en deze maand staan de bookcover (recept 17) op de menukaart en mijn favoriete tas uit het boek, recept 27, een mooie schoudertas met verzonken rits.

Als eerste ben ik begonnen met de boekenkaft, die zat verrassend snel in elkaar!
Ik wilde mijn creAgenda van een leuke cover voorzien. Ik heb een vrij stevige grijze stof gebruikt (wordt afgeraden en ik snap ook wel waarom, haha), in combinatie met een leuke landelijke ruit. In mijn creAgenda houd ik alleen maar 'leuke' afspraken bij die te maken hebben met creatief zijn en doen en houd ik mijn verlanglijstjes bij en wat ik gemaakt/gelezen hebt.
Ik heb volgens de beschrijving in het boek de maten voor mijn agenda berekend. Ik heb een extra stofje als 'rug' toegevoegd en een Griekse siersteek. Daarnaast heb ik een stukje picotelastiek uit mijn lingerievoorraad gebruikt.
Geweldig hoe je met een paar naadjes naaien er na het keren door een gaatje van 7cm er plotseling een boekenkaft onder je ogen ontstaat! Wederom een geslaagd project uit dit fantastische boek!

Daarna met dezelfde stofjes aan de slag gegaan met recept 27: de tas met de verzonken rits.
Een leerzaam project en een mooi patroon dat ik zeker vaker ga maken, maar dan wel met wat aanpassingen. Ik heb het mezelf niet makkelijk gemaakt door een aantal keuzes, waardoor ik nog niet helemaal tevreden ben met het eindresultaat...
Om de tas wat meer body te geven staat in het boek dat je volumevlies moet gebruiken. Ik heb al jaren hier een rolletje spul liggen dat je in tassen kunt gebruiken. Ik dacht dat mijn naaijuf het taslan noemt, maar als ik daar op google kom ik bij een nylon stof uit die veel voor jassen wordt gebruikt. Zoeken op aslan geeft een folie die je voor lampenkappen kunt gebruiken en daar lijkt dit op. Het is enorm stevig, de tas kan makkelijk uit zichzelf blijven staan (zie de foto hieronder) en dat is ook meteen het probleem. De tas wordt zo stug, dat stikken soms wel heel lastig wordt en met keren komen er barsten in:

De volgende keer wordt het toch echt opstrijkbaar volumevlies of, zoals ik bij Alice in Hobbyland las, een strijkmolton van de Hema.

Daarna nog twee wat mindere keuzes: ik gebruikte kunststof koord uit de bouwmarkt om mijn paspel-/pipingband te maken. Achteraf gezien is het te dun, een dikker koord kan prima en het glibberde bovendien alle kanten op. Volgende keer dus een mooi, dik katoenen koord gebruiken. Ook ruitjesstof gebruiken voor je eerste paspel die wat scheef van draad was is niet handig, dan zie je alles en met die stugge tas, is het me niet helemaal gelukt de paspel er gelijkmatig op te zetten. je ziet 'm 'dansen' aan de bovenkant en de stof ligt gedraaid bij de onderste paspel.

Het boek geeft wel goed uitleg over het gebruik van paspelband, dat ga ik zeker vaker doen, ik ben nu wel over mijn 'piping angst' heen, haha.

Met een aantal keuzes ben ik wel blij, o.a. met de kleurstelling van de stof en het feit dat ik de lengte van de schouderband verdubbeld heb. Ik kan m nu makkelijk schuin over mijn schouder dragen!
Ik ga deze tas dus zeker vaker maken, het blijft mijn favoriete recept uit het boek. Wellicht dan ook de kleinere versie die in het boek staat, maar met rits dan, dat geeft een veilig gevoel als je over straat loopt.

Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties voor maart en of jullie nog leuke tips & trucs dan wel bloopers hebben....
5 opmerkingen:

 1. Hè wat jammer dat het niet helemaal ging zoals verwacht. Ik vind de tas er mooi uitzien, inderdaad leuk die kleuren bij elkaar.
  Je agendacover is ook erg leuk geworden.
  Bedankt voor je tips, die kunnen wij weer meenemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuk geworden allebei. En wat een goede tips allemaal, bedankt, zo durf ik er ook wel aan te beginnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig resultaat, ik zag op facebook al je boekenkaft voor bij komen, maar de tas is ook prachtig! Ik zal eerlijk zijn, ik zie er een beetje tegenop om deze tas te maken, maar goed, dat is waarom ik mee doe, om over bepaalde drempels heen te stappen en nieuwe dingen te leren. Zo'n crea-agenda op zich vind ik ook een strak plan, ik werk met losse briefjes en blaadjes, heb nu wel alles in een mapje maar zo'n agenda is nog leuker!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de tips en je ervaringen. Een heel mooi resultaat! Leuke stoffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat aslan hebben ze hier ook in de plaatselijke stoffenwinkel. Ik denk dat ik het gebruik wanneer ik weer een tablethoes wil maken (eva maria) ipv met karton. Dus als je nog iets met het spul wil maken ;)
  Je tas en bookcover zijn leuk geworden, nu wij nog...

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat!