donderdag 5 maart 2015

Recht op recht jurk met gouden accenten

Een jurkje, daar loop ik warm voor. De tasjes die we tot nu toe maakten waren leuk, maar kleren, daar ligt mijn passie. I begon dit jurkje daarom al op 28 februari tijdens een naaidate, maar hoewel dit jurkje snel in elkaar kan zitten wilde het niet echt vlotten.De dag erna, na een nachtje slapen was het echter zo gepiept. Ik deed het natuurlijk op sommige plekken iets anders dan in het boek, sommige variaties waren gepland (zoals alleen het verstevigen van de kam snapplekken en niet de hele zoom) en andere variaties realiseerde ik me later pas.


Ik had het meeste moeite met stap 14 en 15. Ik heb het tot twee keer toe los moeten halen omdat ik maar niet begreep hoe het op elkaar vast moest en uiteindelijk zit het nog niet zo vast als het eigenlijk had gemoeten, maar het werkt en ik zou het volgende keer weer zo doen. Nu het jurkje in elkaar zit begrijp ik de instructies veel beter, hebben anderen dat ook wel eens? Wat je eigenlijk moet doen is dus het middenpand op het zijpand leggen, zo dat de zijkanten niet gelijk  liggen. De zijkant van het middenpand moet tegen de vouw (dus 2 cm van de rand) van de zijkant liggen. Vervolgens zou je op 1 centimeter van de rand van het middenpand (3 cm van de rand van het zijpand dus) moeten stikken. Ik stikte echter op de vouwlijn van het middenpand (4 cm van de zijkant van het zijpand). Volgens mij werkt deze methode net zo goed en zo heb je een duidelijke lijn die je kan volgen.


De mouwen zette ik eerst aan de jurk en daarna sloot ik de zijkanten van de jurk pas. Achteraf gezien is de methode uit het boek iets mooier, dus dat doen me volgende keer. Dus eerst de zijkant sluiten en vervolgens de mouw erin zetten.


Voor de tailleband gebruikte ik drie centimeter dik elastiek. De tunnel voor het elastiek stikte ik helaas niet helemaal volledig recht op het jurkje, de eerste naad schommelde een beetje (dit recht krijgen is echt heel lastig en bij de volgende jurk teken ik gewoon een lijn op de stof). De positie van de tweede naad bepaalde ik heel precies door het elastiek als hulpmiddel te gebruiken bij het stikken. Ik legde het elastiek gewoon op de stof zodat de bovenkant van het elastiek tegen de eerste naad lag en zo kon ik net naast het elastiek de tweede lijn stikken. Dat het niet helemaal recht is zie je niet meer nadat het elastiek erin zit. Tenslotte stikte ik het elastiek vast in de tunnel met een zigzag, ik wilde voorkomen dat het elastiek zou gaan draaien in de was.


Laatst las ik bij Lieveke en Zus over een NEP trekkoordje en dat gebruikte ik in deze jurk. Voordat ik de tunnel vastnaaide naaide ik twee knoopsgaten in de zijkant dicht bij elkaar. Nadat het elastiek erin zat reeg ik een koortje door de knoopsgaten. Het koorde draaide ik zelf van gouddraad dat waarschijnlijk ouder is dan ik. Ik kan me herinneren dat we het altijd in huis gehad hebben, ik vond het schitterend maar we deden er nooit iets mee. Bij de laatste verhuizing van mijn moeder kwam het gouddraad bij mij in huis. Nu heeft een deel ervan eindelijk een mooie functie gekregen.


In plaats van knopen gebruikte ik bronzen/gouden Kamsnaps. Zoals ik al schreef verstevigde ik alleen de stof waar die snaps gekomen zijn. Ik stikte het hele jurkje door in glimmende gele borduurdraad, zo naast het goud, lijkt het zelf ook goudachtig.


Wij vinden de jurk erg mooi, ik verwacht dat er nog wel meer van deze gaan komen. Ik gebruikte voor de jurk nog geen yard (94 cm) stof bij een breedte van 112 cm, dus ideaal voor kleinere lapjes bijzondere stof. Ik maakte een maatje 116 voor mijn smalle 7 jarige, ze paste nu eens een keer gewoon in 1 maat (al had ik 110 kunnen pakken boven). Deze jurk teken je trouwens het liefste op ruitjes patroonpapier (niet dat ik dat heb, maar het lijkt me super handig voor een patroon als dit).


Mocht je meer jurken van mijn hand willen zien, neem dan vooral ook een kijkje op mijn eigen blog www.inspinration.nl.

5 opmerkingen:

  1. Wat een uitgebreid verslag. Fijn om te lezen. Daar heb ikmwel wat aan. En ja, ik herken het heel erg dat ik een patroon pas snap als ik het in elkaar heb zitten. Maar niet alleen uit deze boeken, maar met alle patronen uit andere bronnen. Tof eindresultaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Supermooi, leuk patroon om fantasie op los te laten...

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat!