vrijdag 1 mei 2015

Zijzaak voor de maand Mei!

Een echte sew along dit keer!
Jos en ik hadden op 29 April een dagje samen naaien gepland. In eerste instantie wilden we een leren tas gaan naaien. Maar met de deadline van de nieuwe maand van de sew along zo dichtbij leek het ons verstandiger om aan de tas van Project 12 te werken, want daar hadden we beide nog geen tijd voor gehad.
Zijzaak noemen Riet en Lies deze tas vanwege de zijzakjes die gelijk de geleiders vormen van de schouderband. Tassen maken is een grote hobby van ons en we hebben dan ook weer met veel plezier gezamenlijk aan deze tas genaaid.
Speciaal voor deze tas had ik al stoffen gehaald bij Es-ster (ook een webwinkel!) in Bolsward namelijk: Riley Blake fabric: Cottage newsprint teal voor de voering en Riley Blake fabric: Cottage triangles voor de buitenstof. Opeens dacht ik aan een grijze lap leer welke ik nog had liggen, die er mooi bij zou passen. Een combi met leer en stof! De dames daagden ons daartoe al uit in het boek.

Ook wilde ik net als Jos deze tas uitvoeren met soft and stable als volumevoering/versteviging. Zodat de tas zou kunnen blijven staan, maar wel flexibel blijft. Dat heb ik dus daarvoor bij Mamarieke besteld.

Het was een gepuzzel om uit te vinden welk stofje ik waar wilde gebruiken. Dat maakte de schema tekening in het boek niet altijd even duidelijk. Zo dachten wij beide bijvoorbeeld dat deel 7 + 10 de zijpanden zouden worden, maar dat bleken de zakjes te worden en het bedachte zakje deel 2 bleek de zijpanden te zijn ;-)! Ook de foto's in het boek zorgden voor wat verwarring doordat in beiden voorbeeldtassen denim wordt gebruikt maar op andere plekken. Maar de foto van Riet met de okergele stof in combi met denim is de leidraad in het boek.
Het blijft een kwestie van goed kijken en lezen!

De schouderband oogde op de foto's vrij kort en breed, daarom heb ik deze met 10 cm verlengd en op schouderpunt met 2 cm versmald weglopend naar de onderkant. Ik draag een tas graag crossover en dat is op deze manier goed mogelijk. En omdat ik de schouderband van leer in combinatie met stof maakte was het omkeren even een dingetje. Maar door het smallere schoudergedeelte open te laten en later door te stikken ging het toch goed. Handig om vooruit te proberen te denken qua handelingen.
Het op stof leggen, uitzoeken van patroondelen duurde langer dan verwacht, dus waren de tassen nog niet klaar toen Jos naar huis ging. Maar de volgende dag 's avonds met de telefoons naast ons en al Whatsappend kwamen de tassen toch net op tijd klaar.... Alleen dan nog het bloggen he?
Resultaat na een dagje naaien,
Het naaien met soft and stable ging prima. Op het einde wordt het wel een heel pakket wat onder de naaimachien doorgaat. Maar doordat het soepel is kun je het nog best goed manoeuvreren
In de bodem heb ik toch nog een stuk stevig karton gedaan die ik heb geplastificeerd, dan zakt dit minder door.
  


Moet zeggen dat ik inmiddels erg blij ben met de tas! Voordat ik begon vroeg ik me af of ik deze tas wel zou gaan gebruiken....recept 27 blijft een toppertje en zag hierin geen vervanging. Maar zie nu hierin een hele geschikte tas voor naar de naailes en alle naai afspraken! Dus deze gaat wekelijks 1 of meerdere keren gebruikt worden!Benieuwd naar jullie tassen!

En dat samen naaien vinden jullie dat een leuk idee? Moeten wij eens zoiets gaan organiseren? Laat graag weten wat jullie daar van vinden en wat jullie ideeën hieromtrent zijn!

In deze maand staat ook Project 13 centraal Inieminiemooiste, bij gebrek aan kleine dames in dop zien we graag jullie creatie's hier voorbij komen!Groetjes Tialda
10 opmerkingen:

 1. Je tas is zoooo mooi geworden met die combi van leer en stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig stofje. En het resultaat is al even prachtig. Bedankt voor de tips. Het wordt echt tijd dat ik weer de naaimachine boven tafel haal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heeeele mooie stoffencombinatie!!! Lijkt me hele handige tas!!
  Heb wel interesse om eens samen te naaien. Waar zou dat dan zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo anders dan Jos haar tas en ook zo mooi! ! Tof te zien wat stoffen doen met een patroon. Fijn te lezen dat de soft and stable goed bevallen is!
  Samen naaien lijkt me heerlijk om inspiratie bij elkaar op te doen. Als straks mijn atelier af is wil ik wel mijn ruimte eens beschikbaar stellen. .. maar eerst moet er nog flink verder doe gewerkt worden daar. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hele mooie combinatie van kleur en de grijze leren stof.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een hele mooie uitvoering van deze tas! Leuk die combinatie, mooie stoffen! De puzzel is heel herkenbaar 😊 en het samen naaien als stok achter de deur vind ik ook een goede tip! Alleen tijd vinden in de drukke agenda's is een uitdaging...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt prachtige tassen geworden! En goede tips lees ik alweer tussen de regels door. Eigenlijk wil ik beide projecten van deze maand wel maken, maar vrees dat ik net als in april er niet aan toe ga komen :-(
  Samen naaien heb ik zeker interesse in! Ergens op de grens tussen NL en Belgie?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooie stoffencombinatie, heel goed gepuzzeld!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat!