vrijdag 1 februari 2013

Februari: Recept 10 en Recept 21


De teller van de Zo Geknipt Sew Along staat al op 71 auteurs voor de Blog en 122 leden van onze Facebook pagina! Wat ontzettend gaaf dat er zoveel naaisters zo enthousiast zijn over het boek en er iets uit willen maken. Leuke opsteker natuurlijk ook voor Sanne en Riet, de auteurs van het boek Zo Geknipt!

Voor de maand Februari staan recept 10; Herbruikbaar tasje en recept 21; Picknickkleed.


Recept 10: 101 keer Herbruikbaar
Teruggekomen van de wintersport vakantie meteen aan de slag gegaan met het herbruikbaar tasje, want de maand februari kwam in een keer snel in beeld! Patronen overgetekend en op stof gelegd, uitgeknipt en vervolgens volgens gebruiksaanwijzing alles met de lock afgewerkt. (En deel 3 twee keer uitgeknipt zoals vermeld in de errata!)
Bij het in elkaar naaien en afwerken kwam mijn nieuwe kartelschaar mooi van pas! Ideaal om daarmee de bochten en hoeken te knippen. Scheelt heel wat in knipjes e.d.
Kartelschaar!
De afwerking van de naden is niet helemaal naar mijn zin. Mijn locksteek is breder dan de 0,5 cm naad van punt 21 en piept daardoor uit de uiteindelijke naad, wat net niet de bedoeling was. Een volgende keer zal ik breedte van de lockrand aanhouden, zodat deze verdwijnt in de naad. Let daar dus op bij jullie afwerking!
Je kunt de locksteek nog duidelijk zien zitten.
Een andere tip is om het beleg vast te stikken in de zijnaden van de tas, dan kan deze niet naar buiten piepen.
Het uiteindelijke tasje!
Netjes opgevouwen volgens instructie

Recept 21: In het Gras
En dan het Picknickkleed, ik zat daar wat tegenaan te hikken. Zelf hebben we niet zo'n kleed nodig, maar Jos bedacht het goede plan om het kleedje dan voor Mappa Mondo te maken. Op 16 maart is er vanuit Crea Power een Naaimarathon voor de Mappa Mondo huizen van Nederland.
Daarvoor moeten er speelkleden en droom/knuffeldekens worden gemaakt. Al googlend op droomdekens zag ik diverse quiltdekens voorbij komen. Maar quilten is niet zo mijn ding. Maar een lekkere knuffeldeken van fleece, dat leek me wel wat!
Een lap rode fleece had ik nog liggen, ooit bedoelt voor een snuggie. Vervolgens in de stoffenzaak rond gesneupt op bijpassende stoffen, wachtend op inspiratie in combinatie met een stof. En langzamerhand ontstond het idee om een applicatie op Fleece te maken. Alle gebruikte stoffen op die manier terug te laten komen.
Via Google afbeelding gezocht op een vogel. Hiervan een omtrek gemaakt op patroonpapier en dit 1 keer 125% en 1 keer 150% vergroot. Zo kreeg drie verschillende grootte vogels, welke ik met vliesofix op de stof heb gestreken.
vogeltje 1, 2 en 3!


Op een voetjes workshop bij Bernina Nederland, had ik geleerd om met Berninavoetje 2a een mooie festonsteek langs een applicatie te maken. En dat heb ik nu bij dit project toegepast.

Vervolgens de boorden eraan gemaakt, moet daarbij wennen aan de vele meters stof wat er onder de naaimachine doorgaat! De onderkant van de deken op de bovenkant leggen is nog ff lastig, dat deed ik op een gladde ondergrond om het goed te kunnen schuiven en schikken. De hulp van de assistente was echter niet zo praktisch en ze is later even tijdelijk verbannen naar de keuken ;-)
Assistente Fleur
De bovenkant heb ik doorgestikt op een paar mm van de rand met mijn blindzoomvoet zoals in het boek al getipt wordt. Maar ik heb de band ook nog een keer doorgestikt op de scheiding van band en middendeel.
Met het uiteindelijk resultaat ben ik tevreden, een mooi rustig knuffelkleedje is het geworden. Ik hoop dat ze er in een van de Mappa Mondo veel plezier van zullen hebben!
Het uiteindelijke resultaat!
Oei! Zien jullie de afdrukken van de strijkbout ook?
Ook de linten er aan bevestigd zodat de deken netjes opgeruimd kan worden5 opmerkingen:

 1. Ik ben helemaal verliefd op het picknickkleed met de rode blokken en de vogels, geweldig!

  Dank dat je m schenkt aan de Mappa Mondo Marathon van CreaPower!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk idee, die vogeltjes :-) Ik heb hier thuis ook van die helpers rondlopen. Die dan steevast naar je kijken met een blik van "Maar ik doe toch helemaal niks verkeerd?"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg mooi! Zo'n voetje wil ik ook! Of is het erg lastig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee niet lastig! Wel moet je je naald positie verplaatsen... Ik drukte perongeluk op de reset knop tijdens het naaien en toen kwam de naald op het ijzer terecht... Oeps!

   Verwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat!